İtibarınızı Online Olarak Yönetmenin Yedi Temel Adımı (*)
“Online itibar risklerinden kaçamazsınız, ancak onları yönetebilirsiniz”.

“İtibar kazanmak 20 yıl sürer, onu kaybetmek ise 5 dakika. Eğer bunu iyice düşünürseniz her konuda daha farklı davranmaya başlarsınız.”. Warren Buffet -2011 yılında dünyanın en zengin 3. kişisi.

Türkiye’de internet kullanıcı sayısı 40 milyonu aştı. Müşteriler, çalışanlar, hissedarlar, rakipler, arkadaşlarınız, yakınlarınız, marka itibarını zedeleyenler, Facebook, Twitter, tüketici siteleri, haber siteleri, forumlar vs. herkes internette ve kurum, marka hakkında doğru ve yanlış bilgileri paylaşıyorlar, yorum yapıyorlar. Bu ortamda kurum ve marka itibarınızı yönetmenin en iyi yolu, online itibar yönetimidir. Online itibar yönetiminin temel adımları;

1. Online varlığınızı çeşitlendirin ; Google ile kurum ve markanıza ait araştırmalarınızı yaptıktan sonra şunları yapınız: Twitter, Facebook, LinkedIn ve Google+ üzerinde web sitesi / şirket için resmi sayfalarınızı oluşturun.

2. Şirket / marka adı ile web sayfalarınızı optimize edin; Şirket ve markalarınıza ait olan web sayfalarınızı arama motorlarında görünecek şekilde düzenlendiğinize emin olun.

3. Online ortamlarda hakkınızda ne konuşulduğunu izleyin; kurum, marka, şirket yöneticisine ait Google’de aramalar yapın. Etkili arama için şunları kullanın: Google Alerts (Google izleme aracı), www.socialmention.com, www.monitera.com (Sosyal medya izleme araçları) www.backtype.com, www.blogpulse.com (Blog izleme sayfaları) www.monitter.com, www.tweetbeep.com) (Twitter izleme sayfaları), www.boardtracker.com (Forum izleme sayfaları)

4. Olumsuz içeriklere karşı; öncelikle sakin olun. Hukuki yol uzun süreceği için içeriği oluşturan kişiyle diyaloğa girerek sorunu çözme yoluna gidin. Olumsuz içeriklerin etkisini azaltmak için nazik ve samimi bloggerlarla iletişime geçin.

5. Paylaşmaya değer bulunan içerikleri paylaşın; Olumlu mesajlar veya temalar yayınlayın. Paylaşıma uygun videolar ve videolu bültenler yayınlayın.

6. Online ortamlara içerik üretin; online gruplarda yer alın, forum sitelerine katılın, iş alanınızla ilgili gruplara katılın, yorumlarda bulunun, içerik üretin.

7. İş dünyasına yönelik sosyal medyada etkin kişilerle diyaloga girin, onların mesajlarını, makalelerini ve twitlerini izleyin, onlarla iletişim kurmanın yolları arayın. Ör: Twitleri, retweet edin, yazılarına yorum yazın, onlarla sanal veya güncel ortamda tanışma fırsatları elde ederek, gerçek ilişkiler kurun.

Levent Karadağ, Bilişim Strateji Uzmanı

(*) : Bu yazı Ocak ayında Sanayi Life dergisinde yayınlanmıştır.

Share